Båtfolket presses bort

Det er 1 million fritidsbåter i Norge, men disse presses nå bort båt for båt. Båter må vike plassen for nedbygging av strandsonen over det ganske land, og det fører nå til et stort press på vinteropplagsplasser.

Det har vært rekordomsetning av fritidsbåter de to siste årene, men samtidig hardner kampen om områdene i strandsonen til over store deler av landet.

Båt- og opplagsplasser er truet både i

·       Oslo

·       Bergen

·       Trondheim

·       Tønsberg og Nøtterøy

·       Arendal

·       Drammen

·       Bodø

·       Hamar og resten av Mjøsregionen


– Jeg er veldig bekymret for båtlivet med den utviklingen vi ser i mange kommuner nå om dagen. Våre politikere må tilrettelegge for flere båtplasser på vannet og på land, slik at ikke kun noen få utvalgte i samfunnet har råd til å ha båt, sier Stig Hvide Smith, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF).

Ekstremt press

Bare i Oslo forsvinner rundt 1500 vinteropplagsplass på Karenslyst, og på Tjuvholmen på Hamar går også opplagsplassene en svært usikker fremtid i møte. Har du ikke sikret deg vinteropplagsplass ennå, kan det faktisk være for sent.

– Presset på de kystnære plassene er ekstremt og det er en stor utfordring for små og store båtforeninger, understreker Hvide Smith.

De fleste båtforeninger drives på frivillig basis på kommunal grunn.

For å sette fokus på dette har KNBF startet kampanjen Hjelp oss å redde båtlivet, for å skape engasjement rundt problemet https://reddbatlivet.no/

Det å fjerne tilgang til sjøen som rekreasjonsområde, truer allemannsretten og en tradisjonsrik kultur langs vår lange kystlinje.

– Snittverdien på en fritidsbåt i Norge i dag er ca kr 120.000 og den er rundt 20 år gammel, men politikerne elsker å gi båteiere et «rikmannsstempel» og identifisere oss med myten om kaksen fra Vestkanten i Oslo, sier Hvide Smith. For øvrig er ventetiden på båtplass i Oslo nå mellom 12 og 20 år i de forskjellige foreningene. https://reddbatlivet.no/

Kritisk
Bodø ble i år kåret til Årets Båtkommune Telenor Kystradio, Norboat (bransjeorganisasjon), Kystverket, magasinet Båtens Verden og KNBF, men nå vil Bodø kommune flytte småbåtene ut fra havna.
Oslo Motorbåtforening fått melding fra kommunen at de mister 127 bryggeplasser på sjøen, og i tillegg må rive klubbhuset sitt, hvor det også drives åpen restaurant i sommerhalvåret. Det er flere båtforeninger både i Bestum- og Frognerkilen som også har fått melding om at flere av deres båtplasser vil fjernes.